We kunnen allemaal aan ‘het raampje’ zitten in de open jeep waar plaats is voor negen. De ranger zit het laagst en heeft daarmee het slechtste uitzicht, Job en Krein zitten achterin en spotten het snelst dieren. We rijden op een asfalt weg met aan beide kanten zover je kan kijken groene struiken, dat is het enige wat we het eerste kwartier zien. De straat die vol poep ligt, bewijst dat er olifanten zijn; slechts 35% van wat zij binnen krijgen, wordt verteerd. We slalommen om de drollen heen want de mestkever die hier dol op is, is beschermd.

Langs de weg verscholen in de bosjes zien we een enorme hoorn partij, het is een buffel, het meest agressieve dier van de big five. De ranger is niet echt spraakzaam. ‘Wat is het koud’ is het enige dat hij spontaan zegt. Koud is het, het waait dwars door mijn broek heen. We slaan een zandpad in en daar staan ze midden op de weg twee grote olifanten met een kalfje. Ze schrijden als volleerde modellen voorbij, bijna onhoorbaar en dat met die grote poten.

Op een grasvlakte wat voorheen landbouwgrond was, grazen zebra’s, kudu’s (=soort antilope) en een paar wrattenzwijnen. Ik ben inmiddels versteend van de kou, maar heb het er zeker voor over. Onze vragen beantwoordt de ranger, ik mis echter de passie bij hem. Precies twee uur stappen we uit.

Na een warme hap doen we onze eigen safari in onze eigen (warme) auto. We stippelen onze eigen route uit in het park dat qua oppervlak overeen komt met 60% van het oppervlak van de provincie Drenthe. Wat zien we veel en hoe dichtbij de auto een aantal olifanten komen, echt een wauw-ervaring!

 

Gezien: olifant, buffel, stokstaartje, kudu-antilope, zebra, baviaan, hartebeest, jakhals, boshert, bliksemvalk, rattenzwijn, vervetaap, struisvogel, wasbeer, baviaan, eland-antilope, dubbelgekleurde zonvogel, zwarte kop reiger, secretaris vogel

 

Pin It on Pinterest