De slagboom gaat open. Marchal, onze chauffeur, rijdt ons het terrein op. Een spierwit gebouw bekleed met zilveren letters ‘Lanzerac’ doemt voor ons op. Met een trapje gaan we omhoog en mogen buiten op het brede terras een plaats kiezen. Een mooie zwarte man deelt dekentjes uit, hij is ook de wijnverteller en twee jongens zorgen dat de heater brandt. Het is 10.10 als we allemaal luisteren naar het verhaal over de wijn in het glas, dat voor ons staat en zeker voor een kwart gevuld is. Er staat een lege naast. Die wordt kort daarop gevuld met de wijn die ieder voor zich heeft gekozen uit een lijst met wijnen. Het is de bedoeling dat we alle wijn opdrinken want bij deze proeverij ontbreken de spuugbakken. De Pinotage is van een druif die ontwikkeld is aan de universiteit van Stellenbosch, dus echt Afrikaanse wijn. De andere wijnen hebben allemaal iets Frans in zich.

Marchal haalt ons over een uur op, andere mensen stappen uit, wij in voor de volgende wijnboerderij ‘Neil Ellis’. Hier staat een spuugbak op tafel, echter zijn we  gewend om het glas zelf leeg te drinken. We ontdekken dat wijn anders van smaak wordt met een kaasje erbij. De inrichting is hier strak, er knappert een haardvuur.

De volgende proeverij  ‘Le Pommier’ is overzichtelijk, we proeven een witte, een rode en een rosé, allemaal dezelfde. Ik knik geïnteresseerd na het vertellen van het verhaal dat bij de wijn hoort maar neem inmiddels niets meer op. Als Marchal weer voorrijdt, stappen er geen mensen uit. We nemen plaats tussen een Brits gezin dat momenteel in Dubai woont en twee Vlaamse vriendinnen uit Antwerpen. Bij de volgende wijnboer ’Boschendal’ lunchen we, uiteraard met een bijpassende wijn. Bij de laatste wijnboer ‘Zorgvliet’, zitten we in een kamer met leren fauteuils en stoffen banken. Ik ga voor één wit en twee rood. ‘That’s my language,’ zegt de verteller. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor rood.

Om 17.30 worden we afgezet bij onze B&B, ik kleed me uit en ga direct naar bed. Het is duidelijk; ik houd van een glas wijn maar kan slecht tegen alcohol.

 

Pin It on Pinterest