Weet je, ik word al een tijdje achtervolgd. Tot vandaag lukte het mij hem af te schudden. Nu heeft hij mij te pakken, ik zit vast in zijn klauwen. Hij zaait twijfel. Hij is stress. Vragen zwemmen cirkels in mijn hoofd:  is het blog oké? Is het leuk om te lezen? Is het niet te veel zendergericht? Moeten er meer schrijftips in? Kan ik het schrijven én voor lezers én voor schrijvers die een soortgelijke reis maken als ik?

Mijn hoofd voert een gesprek. Is dat nu zo belangrijk voor je dat je blog wordt gelezen? Wat maakt het uit? Je vindt het zelf toch leuk om te bloggen? Je leert er toch van? En je traint je schrijfspieren én je wordt je bewust van je eigen proces. Bovendien heb je nu toch die vrijheid om te kunnen schrijven. Hoezo stress?

Ik wil zo graag dat mijn boek wordt gelezen als het af is. Daar moet je je best voor doen, energie in stoppen. Ze zeggen dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het werven van lezers. Promotie is net zo belangrijk als het schrijven van een goed boek, zeggen ze. Ze dat zijn de mensen die er verstand van hebben. Ook op de schrijversdag, georganiseerd door de schrijversacademie, werd dit benadrukt. “We zitten hier bij elkaar als schrijvers, MAAR … alleen met een goed boek schrijven, red je het niet. Jullie zijn ook ondernemers!’ Nou dat dus, zorgt bij mij voor stress.

Godzijdank nam ik op de schrijversdag deel aan de workshop ‘blog schrijven’. Kan ik tenminste iets doen aan promotie wat me leuk lijkt. Met de tips van Anna van Praag ben ik mijn blog gestart:

  1. Eén onderwerp per keer anders haken lezers af
  2. Schrijf rond de 300 woorden anders haken lezers af
  3. Schrijf met hooguit twee dagen er tussen anders haken lezers af

Vier blogs verder zit ik aan mijn schrijftafel, kijk uit het raam en heb hoofdpijn over de vraag of mijn blog het lezen waard is.

Ik heb geen antwoorden. Ik weet het even niet. Afgaan op mijn eigen gevoel, doen wat bij mij past, dat is de belangrijkste les die ik tot nu toe tijdens het hele schrijfproces heb geleerd. Keuzes maken op basis van gevoel. Alleen zwijgt mijn gevoel op dit moment.

Eén ding houdt mij overeind, schrijven vind ik nog steeds super leuk!

 

Pin It on Pinterest